10 tips om je winkel of restaurant toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers en scootmobiel gebruikers

10 tips om je winkel of restaurant toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers en scootmobiel gebruikers

Is uw winkel of restaurant al rolstoeltoegankelijk? Zo niet, dan bieden wij hier handige en bruikbare tips voor het doen van kleine aanpassingen aan uw pand om met weinig inspanning er toch voor te zorgen dat ook rolstoelgebruikers, rollatorgebruikers of mensen in een scootmobiel gebruik kunnen maken van uw producten of diensten. Hieronder 10 tips om uw winkel of restaurant toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers en scootmobiel gebruikers.

1. Meet de hoogte en breedte van de drempel

Het belangrijkst om te weten voordat u een drempeloplossing aanschaft zijn de afmetingen van de te overbruggen drempel. Zodra u weet wat de formaat moet zijn van de drempelhulp kunt u er al snel achter komen wat de aanschafprijs zou kunnen zijn van de drempelhulp.

2. Een permanente of een mobiele drempelhulp?

Het tweede wat u zich af moet vragen is of u de drempeloplossing permanent op de grond wilt laten liggen of dat deze verplaatsbaar moet kunnen zijn.
Zo zou u er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een oprijplaat aan te schaffen en deze alleen te plaatsen wanneer deze nodig is, deze oprijplaten zijn te vinden onder de categorie; oprijplaten zorg. Een permanente drempelhulp ligt standaard op zijn toegewezen plek, ook wanneer deze niet actief gebruikt wordt. Deze drempeloplossingen zijn te vinden onder de categorie; Kant-en-klare drempelhulpen.

3. Mobiele pinautomaat

Vaak komt het voor dat rolstoelgebruikers moeite hebben met het gebruiken van pinautomaten, omdat de balie simpelweg te hoog is en lastig te bereiken. Een mobiel pinautomaat biedt hierbij uitkomst omdat deze eenvoudig aan de klant in de hand gegeven kan worden.

4. Toilet toegankelijkheid

Om het gaan zitten en opstaan voor ouderen te vereenvoudigen wordt het aanbevolen om toiletbeugels te plaatsen aan de kanten van het toilet.

5. Instrueer uw personeel

Zorg ervoor dat uw personeel weet wat ze moeten doen wanneer er een klant is die wat extra hulp vereist, zoals bijvoorbeeld het overbruggen van een drempel of het verschuiven van stoelen enz.

6. Zorg voor genoeg uitloop

Zeker met hogere drempels is het belangrijk om rekening te houden met de uitloop van de drempelhulp, want hoe hoger de drempel hoe langer de drempelhulp. Zorg er dus voor dat u genoeg ruimte heeft rondom de desbetreffende drempel.Over het algemeen rekenenen wij een verhouding van 1:5. Dit betekent dat voor iedere centimeter omhoog u 5 cm uitloop moet rekenen.

7. Eénzijdig, tweezijdig of toch een driezijdige drempelhulp?

Drempelhulp.nl biedt verschillende soorten drempelhulpen, in verschillende maten en verschillend materieel. Daarnaast leveren wij ook drempelhulpen waarbij je vanaf verschillende hoeken de drempelhulp kunt betreden, ideaal voor wanneer u slechts over een beperkte ruimte beschikt of wanneer de drempelhulp vanuit een rechte hoek lastig te betreden is.

8. Informeer uw klanten

Wij adviseren het om bijvoorbeeld op uw website te communiceren hoe toegankelijk uw winkel of horecazaak precies is. Is de ingang ook voor mensen met een rolstoel makkelijk bereikbaar of zijn uw drempels toch nog lastig te overbruggen? Is er een aangepast toilet aanwezig in de zaak met bijvoorbeeld een wandbeugel? Zijn er invalidenparkeerplaatsen in de buurt? Laat uw klant op deze manier bij voorbaat weten wat ze te wachten staat. Wanneer uw pand goed toegankelijk is door de gedane drempelaanpassingen kunt u zich aanmelden bij de app Ongehinderd.

9. Twijfel niet

Voor een relatief lage prijs kunt u uw bedrijfspand al volledig rolstoeltoegankelijk maken. Het plaatsen van een drempelhulp kost u maar minimale inspanning en wanneer u uw drempelhulp bij Drempelhulp.nl online besteld kunt u deze binnen uiterlijk 2 werkdagen al bij u thuis of bij u op locatie verwachten. Daarnaast heeft u op onze producten 2 tot soms wel 5 jaar garantie en bevalt het product niet dan kunt u deze binnen 14 dagen altijd kosteloos terugsturen, u ontvangt het volledige aanschafbedrag terug.

10. Vraag om hulp en advies

Komt u er niet helemaal uit met het uitkiezen van een drempelhulp, of ontvangt u gewoon graag wat extra advies? Dan kunt u iedere werkdag van 9:00 tot 17:00 en op zaterdag van 11:00 tot 16:00 gerust en geheel vrijblijvend contact met ons opnemen door te bellen naar 010 – 242 09 14 of stuur een mailtje naar info@drempelhulp.nl, wij helpen u dan graag verder.

Daarnaast kunnen wij ook drempelhulpen op maat voor u maken en wanneer nodig zelfs installeren.
Bekijk hier drempelhulpen Bekijk hier oprijplaten Toiletbeugels