Filter

Oprijplaten rolstoelen extra breed

Heeft u een extra brede oprijplaat nodig voor uw rolstoel, elektrische rolstoel of scootmobiel? Neem dan een kijkje in ons aanbod oprijplaten rolstoelen extra breed. Deze oprijplaten voor standaard rolstoelen, elektrische rolstoelen en scootmobielen zijn speciaal ontwikkeld voor extra brede voertuigen. De oprijplaten rolstoelen extra breed kunnen verplaatst worden, maar zijn het best te gebruiken op een vaste plek. Omdat de oprijplaten altijd voorzien zijn van een antislip bovenlaag, kunt u de oprijplaten altijd veilig gebruiken. Ook als het geregend heeft en de oprijplaat nat is geworden, is de oprijplaat honderd procent veilig te gebruiken. De oprijplaat extra breed worden aangeboden in verschillende formaten.

Waarom heb je een brede oprijplaat nodig?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat u aan beide zijden van uw rolstoel minimaal 5 tot 8 cm aan vrije ruimte overhoudt om te maneuvreren op de oprijplaat. Wanneer u de oprijplaat oprijdt kan het erg vervelend en mogelijk zelfs gevaarlijk zijn om herhaaldelijk tegen de zijwand van de oprijplaat aan te stoten.

Voor een vrije ruimte aan beide zijden moet u er rekening mee houden dat u zo’n 10 tot 16 cm bij de breedte van uw rolstoel op moet tellen. Wanneer uw rolstoel een totale breedte heeft van 65 cm adviseren wij dus een oprijplaat met een minimale binnenbreedte van 75 cm. Helaas bieden de meeste “normale” oprijplaten deze breedte niet, in deze gevallen zouden wij u dan adviseren om een oprijplaat extra breed aan te schaffen. Onze brede oprijplaten bieden een binnenbreedte van 83,5 cm of meer.

Heeft u voor uw rolstoel niet per se een oprijplaat extra breed nodig? Bekijk dan hier onze standaard aluminium oprijplaten.

Hoe kiest u de juiste oprijplaat extra breed?

Nu we weten waarom de breedte van een oprijplaat belangrijk is en hoe u kunt bepalen of u een extra brede oprijplaat nodig heeft of dat u ook voor een standaard oprijplaat kunt kiezen kunnen we de benodigde breedte van de oprijplaat bepalen. De lengte is belangrijk omdat dit bepaald hoe steil de te overbruggen helling zal zijn.

Voor het bepalen van de benodigde lengte van de oprijplaat hanteren wij de volgende vuistregels:

  • Zelfstandige gebruikers van manuele rolstoelen: 1:7
  • Geduwd door een verzorger en elektrische rolstoelen: 1:5

Met de bovenstaande regels bedoelen wij te zeggen dat u voor iedere 1 cm aan hoogte die u moet overbruggen 5 of 7 cm aan lengte van de oprijplaat moet rekenen.

Dit betekend dat wanneer u een hoogte van 10 cm wenst te overbruggen dat u een oprijplaat nodig heeft van minimaal 50 (wanneer u geduwd wordt of gebruik maakt van een elektrische rolstoel) of 70 cm lang (voor zelfstandige gebruikers van manuele rolstoelen).

Nadat u de lengte heeft bepaald zijn het gewicht van de oprijplaat zelf en de maximale gewichtscapaciteit nog van belang.