De hellingbaan voor een rolstoel
De hellingbaan voor een rolstoel
Het is belangrijk dat personen die een handicap hebben en zich met een rolstoel, scootmobiel, rollator of looprek moeten verplaatsen, ook kleine hoogtes kunnen overbruggen. Voor deze personen is het belangrijk dat we gebruik kunnen maken van oprijplaten. De oprijplaten moeten van een stevig materiaal zijn vervaardigd. Het moet niet zo zijn dat ze inzakken als erop gelopen of gereden wordt. Vooral een scootmobiel is zwaar en daar moeten de oprijplaten ook tegen bestand zijn. Het materiaal waarvan de oprijplaten worden gemaakt is staal of aluminium. De dikte van de oprijplaat bedraagt 4 of 6 mm. De oprijplaat wordt van traanplaat gemaakt. Dat doet men voor een betere grip van de wielen.
De hellingbaan van een oprijplaat
Omdat een persoon die in een rolstoel zit vaak niet meer veel kracht heeft, mag de hoek van de hellingbaan niet te groot zijn. In de praktijk wordt als vuistregel aangehouden dat de lengte van de oprijplaat ongeveer driemaal de hoogte is. Hoe langer de oprijplaat wordt gemaakt, hoe zwakker hij wordt. Daarom wordt er vaak voor een middenweg gekozen. Een oprijplaat met een kleine hellinghoek is gemakkelijk voor de persoon die die een rolstoel zich omhoog of omlaag moet verplaatsen. Wanneer u niet precies weet welke oprijplaat voor u geschikt is, kunt u dat navragen bij Drempelhulp.nl. Zij zullen u graag helpen met een goed advies.
Het monteren van een oprijplaat
Om te voorkomen dat een oprijplaat wegschuift als er een scootmobiel of rolstoel overrijdt, moet u de oprijplaat vastzetten. U moet zich daarbij aan de aanwijzingen houden die gegeven worden. Ook moet de breedte van oprijplaat voldoende zijn en aan de zijkanten voorzien van schuine aflopende platen. Wanneer een rolstoel of scootmobiel één cm naast de oprijplaat komt, moet hij niet omkantelen. Die zijkanten dienen dus voor de versteviging en het voorkomen van ongelukken. Neem een oprijplaat die aan alle eisen voldoet.