5 tips over hoe ook u levensloop bestendig kunt wonen

5 tips over hoe ook u levensloop bestendig kunt wonen

Het kan zijn dat uw levensomstandigheid plotseling door ziekte of een handicap of langzaam door ouderdom veranderd is waardoor u een aantal aanpassingen aan uw huis moet doen om comfortabel, maar vooral veilig in uw eigen huis kunt blijven wonen. Levensloop bestendig wonen krijgt de afgelopen jaren in Nederland steeds meer aandacht, dit omdat steeds meer mensen het liefst oud willen worden in eigen huis maar ook omdat er steeds meer oplossingen mogelijk zijn om zonder valpartijen en ongemak thuis te blijven wonen.

1. Begin bij de meest risicovolle plekken

Op nummer 1 van meeste gevaarlijke plekken binnenshuis staat de trap. Een val van de trap kan plaatsvinden door uitglijden of struikelen, dit kan, zeker voor ouderen voor zeer ernstige letsel zorgen. Als u al minder goed ter been bent kan het zeer verstandig om ongelukken te voorkomen en voorzorgsmaatregelen hiervoor te treffen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van Antislipstrips op uw trap.

Een andere maatregel die u kunt treffen om uw trap een stuk veiliger te maken is door een traplift te overwegen. De traplift zorgt ervoor dat u weer op een veilige en zelfstandige manier gebruik kunt maken van uw trap. Overigens hoeft een traplift tegenwoordig niet meer duur te zijn. Bij Stannah kunt u bijvoorbeeld nieuwe en gebruikte traplift kopen voor een betaalbare prijs.

2. Verwijder of overbrug risicovolle drempels

Een tweede risicovol obstakel in huis zijn de hogere drempels bij binnenkomst en in huis. U kunt de mogelijkheid om deze volledig te verwijderen overwegen, echter is dit niet altijd mogelijk of kosteffectlief. Het overbruggen van deze drempels kan dan voordeliger blijken. Bij drempelhulp.nl bieden wij hiervoor verschillende oplossingen aan, door ons uitgebreide assortiment bieden wij altijd een geschikte oplossing voor het overbruggen van al uw drempels. Neem bijvoorbeeld een kijkje naar onze kant-en-klare drempelhulpen.

3. Een gladde badkamer

Een andere plek in huis waar u veel risico loopt op valpartijen is uw badkamer, door water en gladde tegels of douchebakken. Om dit te voorkomen kiezen veel mensen er onterecht voor om een douchemat / badkamermat neer te leggen. Deze badkamermatten zorgen er wel voor dat u niet meer uit kunt glijden op uw badkamervloer maar vele organisaties zoals de WMO, ergotherapeuten en ook wij raden deze oplossingen actief af omdat deze matten weer voor onnodig struikelgevaar zorgen.

Een oplossing om dit te vermijden kan zijn om te investeren in een antislip microgrip laag wat aangebracht kan worden op uw tegelvloer en douchebak. Deze laag / coating is voor het oog volledig onzichtbaar maar zorgt er wel voor dat uw badkamervloer ten alle tijden veilig beloopbaar is. De ideale antislip badkamervloer oplossing zonder ingrijpende aanpassingen aan uw badkamer!

4. Communiceer met de gemeente / WMO

Bij het aanpassen van uw huis kan het zo zijn dat u bij uw gemeente in aanmerking komt tot vergoedingen bij het levensloop bestendig maken van uw woning. Het is daarom aan te raden om bij iedere kostbare aanpassing na te gaan bij uw gemeente of er een mogelijkheid is dat zij u tegemoetkomen. Licht goed toe wat voor aanpassingen u nodig heeft.

Daarnaast kan een gemeente ervoor kiezen om een ergotherapeut / wooncoach bij u thuis te laten komen. Zij kunnen met hun ervaring goed inschatten welke aanpassingen er voor u vereist zouden kunnen zijn om nog jarenlang veilig in uw eigen huis te wonen!

5. Overige (minder ingrijpende) aanpassingen die u kunt treffen voor levensloop bestendig wonen

Het kan zijn dat u met enkele aanpassingen aan uw huis al voor een veilige woonsituatie kunt zorgen. Enkele simpele aanpassingen die u kunt doen zijn de volgende:

  • Zorg voor een goede verlichting in en rondom uw huis. Dit voorkomt dat u struikelt of uitglijdt door beperkt zicht.
  • Wandbeugels kunnen u op cruciale punten in en rondom uw huis ondersteunen.
  • Overweeg om van een enkele trapleuning over te stappen naar trapleuningen aan beide zijden zodat u op beide armen kunt steunen wanneer u uw trap op of afloopt.

Contact:

Heeft u naar aanleiding van dit blog bericht over levensloop bestendig wonen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op door te mailen naar: info@drempelhulp.nl.

Share this post